Contacteer ons

Stoom

Stoomketels

Er bestaan verschillende soorten stoomketels op de markt. De meest courante stoomketel die wij aanbieden is een vlampijpketel.

MEER INFO?

Vlampijpketel

Vlampijpketel, of Schotse ketel, heeft de vorm van een liggende cilinder. Deze is gebaseerd op het principe van de waterpijpketel. Dit bestaat uit een ketellichaam met een vuurhaard en verschillende buizenbundels. De verbrandingsgassen lopen door de buizen en het water vloeit rond de buizen. Een vlampijpketel is dus als het ware een ketel die gevuld is met pijpen. Het is een robuust en duurzaam ontwerp. Deze ketels werken tegenwoordig voornamelijk op aardgas. Het voordeel aan deze ketels is het grote water- en stoomvolume. Het is uitermate geschikt voor hoge stoomdebieten van 250 kg/u tot 30 000 kg/u, maar minder geschikt voor een hoge stoomdruk. Stoomdrukken tot 30 bar zijn mogelijk, maar eerder uitzonderlijk.

Spiraalketel

Het principe van de spiraalketel is dat het koud water bovenaan in de verwarmingsspiraal gepompt wordt en de hogedrukstoom onderaan uit de spiraal komt. Het principe is vrij gelijkaardig met de vlampijpketel, maar neemt minder plaats in dan de andere ketels. Een spiraalketel kan debieten tot 8000kg/u halen en een stoomdruk tot 70 bar of hoger. De spiraalketel heeft typisch een beperkte waterinhoud en dus minder geschikt voor plotse schommelingen in de stoomvraag.

Certuss stoomketel

Wij bieden in veel gevallen stoomketels van het merk Certuss aan. Bij Certuss bestaat het eigenlijke drukvat van de stoomgenerator uit een spiraal, waarvan het verdampergedeelte is samengesteld uit een dichtgewikkelde spiraal die overgaat in een cilinderspiraal. De plaats van faseovergang van water naar stoom is bij elke stoomketel een kritisch onderdeel. Een waterruimketel (ook die met een kleine waterinhoud) geeft bij kalkafzetting of corrosie hoge reparatiekosten. Tijdelijke huuropstellingen, omdat bijvoorbeeld kleine waterruimketels niet lokaal kunnen worden gerepareerd, vergroten de kostenpost. De ketelspiraal van een Certuss stoomketel kan, juist vanwege het eenvoudig uit te wisselen verdampergedeelte, ter plaatse worden gerepareerd. Dit bespaart arbeidstijd en natuurlijk uw dure productietijd. Des te meer reden om een Certuss stoomketel te kopen. De verbrandingslucht wordt via de dubbele mantel van de stoomgenerator voorverwarmd. Dit verhoogt het stookrendement en verwaarloost de stralingsverliezen. Door de geringe waterinhoud van de stoomgenerator zijn ook de spuiverliezen erg klein. De geïntegreerde CERTUSS brander is boven in de vuurhaard gemonteerd en daardoor goed toegankelijk. De pilot-ontsteekbrander wordt tijdens bedrijf niet weggeschakeld. Hierdoor hoeft de stoomketel bij het inkomen van de hoofdbrander niet voor te ventileren. Dit betekent directe stoomproductie (steam on demand) en geen drukverlies vanwege voorventilatie. Tot 200 kg/h stoom zijn de Certuss stoomketels vrij van keur PED (voorheen stoomwezen). Door drievoudige geleiding wordt de verbrandingslucht voorverwarmd tot meer dan 70 ºC. Hierdoor is een Certuss stoomketel binnen 5 minuten na koude start op druk en bereikt de stoomketel het zeer hoge rendement van 93%. Met de Certuss Certecon Economizer wordt het rendement zelfs verhoogd tot 98%. Dikwijls kan de opstelling in de productieruimte worden geplaatst en is een duur ketelhuis niet nodig. We weten dat de warmtevraag nogal eens kan veranderen. Een Certuss stoominstallatie is eenvoudig in capaciteit aan te passen aan die veranderende warmtevraag. Met capaciteiten van 8 kg/h tot 2000 kg/h kunt u combinaties maken tot wel 10.000 kg/h. De verbrandingslucht wordt bovenin de verticale opstelling van de Certuss stoomketel ingevoerd. Eventuele warmte uit de opstellingsruimte wordt hiermee geheel of gedeeltelijk weggenomen en komt het ketelrendement extra ten goede.

Elektrische stoomketel

De elektrische stoomketels bieden een antwoord op de vraag naar ecologische ketels. Het is een mooi alternatief voor een gasgestookte stoomketel. De elektrostoomketels van Certuss zijn compact, economisch en makkelijk te bedienen. Het zijn bedrijfsklare stoomopwekkers met een ingebouwd toevoerwaterreservoir en watertoevoerpomp. Een elektrische stoomketel zorgt dat u klaar bent voor de toekomst.

Bier brouwen

De ambacht van bier brouwen is een aparte kunst, die u als bierbrouwer onder de knie heeft. U weet als geen ander dat stoom daarbij ook een belangrijke rol speelt. Uw brouwketels worden verwarmd met stoom, wat bij de meeste bierbrouwers ook de voorkeur geniet. Een stoomketel is dus onontbeerlijk voor het productieproces. Wij bieden verschillende groottes aan van ketels om uw productieproces te optimaliseren.

Stoominstallatie voor stomerij/ droogkuis

Een droogkuis of stomerij heeft veel stoom nodig voor het afwerken van de kledij. De meeste, moderne afwerkapparatuur en strijkapparatuur werkt op stoom. Daarom is een stoominstallatie geen overbodige luxe voor een professional in de textielverzorging. Stoom wordt gebruikt voor de voeding van ontvlektafels, strijkijzers en allerhande finishing apparatuur. De stoominstallatie kan ook gebruikt worden om een wasmachine of droogkast te voeden.